Banánovo-kokosové donuty s lyofilizovaným mangom

Zdravšie donuty bez vyprážania. Extrémne vláčne a s tropickou chuťou. Ideálne ako fit snack alebo proteínové raňajky. Donuty pečené v rúre sú zdravá alternatíva bežných sladkostí. Vďaka zrelým banánom a kokosu sú neuveriteľne jemné, zatiaľ čo lyofilizované mango pridáva osviežujúci tropický akcent.Kokosové maslo s lyofilizovaným mangom a bielou čokoládou ich robí nielen lahodnými, ale aj nutrične hodnotnejšími, s vyšším obsahom bielkovín oproti tradičným donutom. 

Ingrediencie

Na cesto :

  • 2 ks vajcia
  • 130 ml oleja (repkový, slnečnicový alebo kokosový)
  • 130 g sladidla (xylitol alebo erytritol)
  • 3 ks banány (zrelé, popučené, pre vláčnosť)
  • 50 g bieleho jogurtu
  • 2 PL mlieka
  • 250 g hladkej špaldovej múky 
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 ČL škorice
  • 20 g – 30 g lyofilizovaného manga (nasekané kúsky do cesta)

Na krémovú kokosovú polevu:

  • 100 g bieleho jogurtu (grécky alebo hustý tvaroh)
  • 2 PL kokosového masla 100% 
  • 1 ČL citrónovej šťavy (pre sviežosť)
  • strúhaný kokos 
  • Sladidlo podľa chuti (xylitol, med, alebo javorový sirup)

Na ozdobu:

  • Lyofilizované mango (kúsky)
  • Strúhaný kokos

 Postup prípravy

  1. V miske zmiešajte vajcia, olej a sladidlo (xylitol/erytritol). Šľahajte asi 3 minúty do svetlejšej peny.
  2. Pridajte popučené banány, biely jogurt a mlieko. Jemne premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte múku, strúhaný kokos, kypriaci prášok a škoricu. Túto zmes prisypte do mokrých ingrediencií.
  4. Miešajte len krátko, kým sa cesto spojí. Nakoniec vmiešajte nasekané lyofilizované mango.
  5. Rúru predhrejte na 210 °C. Cesto rovnomerne rozdeľte do silikónovej formy na donuty.
  6. Donuty pečte 5 minút pri 210 °C, aby sa vytvarovali. Potom znížte teplotu na 180 °C a dopečte ich ešte 12 minút.
  7. Po upečení nechajte donuty úplne vychladnúť, kým ich nebudete zdobiť.
  8. Kokosové maslo s lyofilizovaným mangom a bielou čokoládou zmiešajte s hustým jogurtom (alebo tvarohom).
  9. Pridajte citrónovú šťavu, sladidlo a prípadne mango prášok pre intenzívnejšiu farbu a chuť. Dobre premiešajte do hladkej, krémovej polevy.
  10. Vychladené donuty namáčajte do krémovej kokosovej polevy
  11. Ozdobte ich kúskami lyofilizovaného manga. Nechajte stuhnúť. 

Dobrú. chuť! :))