Tvarohové bábovečky s malinami

Neskutočne chutné bábovečky v kvaskovej ale i nekvaskovej verzii. Inšpirujte sa

Kvásková verzia:

  • 200g Lyžička múky alebo 2 lyžice pšeničného kvásku
  • 375g hladkej pšeničnej múky
  • 350g hrudkového tvarohu
  • 150g mlieka
  • 200g zmäknutého masla
  • 170g cukru
  • 2 vanilkové cukre
  • 5 vajec
  • štipka soli
  • 20g mrazom sušené maliny

Nekvásková originálna verzia:

  • 250g polohrubej múky
  • 250g masla
  • 250g jemného tvarohu
  • 5 vajec
  • 150 g cukru
  • Prášok do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 20g mrazom sušené maliny

Postup kváskovej verzie:

  1. V robote vymiešajte cesto, ktoré použijete ďalej na bábovku, korpus, muffiny alebo iné liate koláče.
  2. Cesto nechajte nakysnúť asi 6-8 hodín, závisí od okolitej teploty. Nezdvojnásobí objem, ako sme zvyknutí, ale keď doňho zaboriete lyžičku, uvidíte, že sa v ňom vytvára krásna štruktúra ako v rozkvase.

Postup nekváskovej originálnej verzie:

  1. Oddeľte si bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  2. Vymiešajte žĺtky s cukrom a zmäknutým maslom (alebo herou) a tvarohom.
  3. Do múky primiešajte prášok do pečiva a sódu bikarbóny.
  4. Do žĺtkovej zmesi postupne pridávajte múku a sneh a jemne zamiešajte dokopy.
  5. Časť cesta môžete zafarbiť kakaom alebo carom a striedavo ukladať do formy.
  6. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte.
  7. Pečieme na 180 stupňov celzia, čas podľa veľkosti formy:
    • Muffiny 25 minút,
    • Bábovka 45-50 minút,
    • Koláč 40 minút.

Po vychladnutí bábovečky dozdobíme.

Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť!