Prečo je lyofilizované ovocie lepšie, než čerstvé?

Prečo je lyofilizované ovocie lepšie, než čerstvé?

Nie je.

Čerstvé ovocie priamo zo stromu má najviac nutrientov, je najzdravšie a najchutnejšie.

Avšak málokto v našom regióne má možnosť zaobstarať si takéto ovocie počas sezóny a takmer nikto mimo sezóny. Kým sa ku nám na stôl dostane taká broskyňa z Južného Španielska, môže prejsť aj niekoľko týždňov. Medzitým absolvuje prevoz od farmára do výkupného centra, odtiaľ k exportérovi, importérovi do veľkoskladu, odtiaľ do skladov supermarketov, odtiaľ na pult a odtiaľ do našej chladničky.
Pri každom kroku musí byť chladená a ošetrená plynom alebo postrekom, aby na pulte vyzerala pekne. Každému je jasné, že takáto broskyňa nemôže byť odtrhnutá zo stromu v plnej zrelosti, ale oveľa skôr, aby sa dostala na pult v stave “al dente”.
Počas tejto cesty ovocie stráca vitamíny a minerály citlivé na teplo, svetlo, kyslík. Zároveň sa zvyšuje hodnota histamínu každým dňom po odtrhnutí.

Lyofilizované ovocie je pozbierané v plnej zrelosti, prevážané 1-2 hodiny a zamrazené v ten istý deň. Pri správnom postupe lyofilizácie si zachováva väčšinu pôvodných nutrientov a nezvyšuje sa mu úroveň histamínu. 

Do cieľovej krajiny sa preváža ovocie bez vody (o 90% ľahšie), nepotrebuje chladený kamion, ani chladený sklad a bez konzervantov vydrží aj niekoľko rokov pri izbovej teplote. Môžete si ho dopriať aj v zime a chutí inak ako decembrové “čerstvé” jahody zo supermarketu.