Osviežujúci cheesecake s citrónom, lyofilizovaným ananásom a mangom: Zdravý a svieži dezert bez výčitiek.
Hľadáte ľahký a osviežujúci cheesecake? Tento recept na cheesecake vás prekvapí svojou krémovou textúrou a sviežou ovocnou chuťou. Je ideálny pre všetkých, ktorí hľadajú zdravý dezert bez pridaného cukru. Lyofilizovaný ananás a mango mu dodajú exotický nádych a citrónový proteínový puding zasýti a obohatí ho o bielkoviny.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 170 g sušienok bez cukru (celozrnné)
- Rozpustené maslo (alebo kokosový olej, podľa potreby na spojenie)
Na plnku:
- 500 g polotučného tvarohu (jemný)
- 200 g citrónového proteínového pudingu
- 4 čajové lyžičky stužovača smotany (Smetana fix)
- 2 vajcia
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy (čerstvo vytlačená)
- 2 polievkové lyžice xylitolu (alebo iné sladidlo podľa chuti, napr. erytritol)
- Lyofilizované mango a ananás
Na vrch:
- Želatína v prášku (podľa návodu na obale)
- Citrónová šťava
- Čistá voda
- Lyofilizované mango a lyofilizovaný ananás (kúsky na ozdobu a do želatíny)
Postup:
- Príprava korpusu:
- Sušienky bez cukru rozdrvte na jemnú drť (napríklad v mixéri alebo valčekom).
- Zmiešajte ich s rozpusteným maslom (alebo kokosovým olejom) tak, aby vznikla lepivá zmes.
- Túto zmes rovnomerne vtlačte na dno tortovej formy (ideálne s priemerom cca 20 cm) vystlanej papierom na pečenie.
- Príprava plnky:
- V miske zmiešajte polotučný tvaroh, citrónový proteínový puding, stužovač smotany, vajcia, citrónovú šťavu, mrazom sušený ananás spolu s mangom a xylitol do hladkého krému.
- Plnku rovnomerne rozotrite na pripravený sušienkový korpus.
- Pečenie cheesecakeu:
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, alebo kým okraje cheesecakeu nebudú pevné a stred sa bude mierne triasť.
- Po upečení nechajte cheesecake úplne vychladnúť, ideálne v chladničke.
- Príprava vrchu a zdobenie:
- Pripravte si želatínu v prášku podľa návodu na obale, s použitím citrónovej šťavy a čistej vody.
- Do ešte tekutej želatíny pridajte kúsky lyofilizovaného manga.
- Vychladnutý cheesecake polejte pripravenou želatínou s kúskami manga.
- Nakoniec ozdobte zvyšnými kúskami lyofilizovaného ananásu.
Tip: Pre ešte intenzívnejšiu citrusovú chuť môžete do plnky pridať aj nastrúhanú citrónovú kôru (z bio citróna).
Tento osviežujúci cheesecake s citrónom, lyofilizovaným ananásom a mangom je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú zdravý a ľahký dezert. Je bohatý na bielkoviny a vitamíny. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na cheesecake a doprajte si sviežu a chutnú pochúťku bez výčitiek.