Vianočné špaldové lievance s lyofilizovanou mandarínkou

Sviatočné dinkel lievance vo vianočnom tvare, ktoré rozvoňajú celý dom! Užite si sviatočné ráno s týmito voňavými, nadýchanými špaldovými lievancami. Sú pečené vo vianočných tvaroch a vďaka lyofilizovanej mandarínke získavajú osviežujúci citrusový nádych, ktorý skvelo ladí so škoricou a horkou čokoládou.

Suché suroviny:

  • 150 g špaldovej múky (dinkel, ideálne hladká)
  • 2 PL trstinového cukru (alebo xylitol/erytritol pre zdravšiu verziu)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 štipka morskej soli
  • 1 balíček vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkového extraktu/mletej vanilky
  • 40–50 g kúskov horkej čokolády (voliteľné)
  • 1 PL lyofilizovanej mandarínky (do cesta)

Tekuté suroviny:

  • 1 vajce
  • 200 ml mlieka (klasické alebo rastlinné, napr. ovsené)
  • 100 ml minerálky (perlivej, pre extra nadýchanosť)
  • 1 PL rozpusteného masla alebo oleja (voliteľné)

Na sviatočné podávanie:

  • Maslo alebo olej na panvicu
  • Vianočné vykrajovačky (hviezdy, stromčeky, zvončeky)
  • Javorový sirup alebo med
  • Posýpka: Mletá škorica, práškový cukor, kúsky lyofilizovanej mandarínky (na vrch)

Postup:

  1. V miske zmiešajte všetky suché suroviny: špaldovú múku, cukor, prášok do pečiva, soľ, vanilku, horkú čokoládu a drvenú lyofilizovanú mandarínku.
  2. V druhej miske rozšľahajte vajce s mliekom a rozpusteným maslom (alebo olejom).
  3. Spojte obe časti: Tekuté prísady zľahka vlej do suchých. Miešajte len krátko, kým sa ingrediencie prepoja - cesto má zostať trošku hrudkovité. Prílišné miešanie zničí nadýchanosť!
  4. Nechajte cesto postáť 5 minút.
  5. Rozohrejte panvicu na strednú teplotu.
  6. Použite vykrajovačky: (hviezdy, stromčeky..) Potrite ich kokosovým olejom z každej strany.
  7. Položte kovové vianočné vykrajovačky na horúcu panvicu.
  8. Opatrne nalejte cesto dovnútra vykrajovačiek, asi do 2/3 výšky.
  9. Pečte približne 2 minúty. Keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a stred lievanca stuhne, odstráňte vykrajovačku (opatrne, je horúca!).
  10. Obráťte lievanec a dopečte aj z druhej strany, kým nebude krásne zlatistý a nadýchaný.
  11. Servírujte teplé vianočné lievance.
  12. Podávajte s javorovým sirupom alebo medom.
  13. Bohato posypte kúskami chrumkavej lyofilizovanej mandarínky.

Tip: Mandarínka a škorica sa k sebe hodia dokonale. Pre ešte intenzívnejšiu arómu môžete použiť špaldovú múku s jemne orieškovou chuťou.

Veselé raňajkovanie! 😊