Sviatočné dinkel lievance vo vianočnom tvare, ktoré rozvoňajú celý dom! Užite si sviatočné ráno s týmito voňavými, nadýchanými špaldovými lievancami. Sú pečené vo vianočných tvaroch a vďaka lyofilizovanej mandarínke získavajú osviežujúci citrusový nádych, ktorý skvelo ladí so škoricou a horkou čokoládou.
Suché suroviny:
- 150 g špaldovej múky (dinkel, ideálne hladká)
- 2 PL trstinového cukru (alebo xylitol/erytritol pre zdravšiu verziu)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 štipka morskej soli
- 1 balíček vanilkového cukru alebo 1 ČL vanilkového extraktu/mletej vanilky
- 40–50 g kúskov horkej čokolády (voliteľné)
- 1 PL lyofilizovanej mandarínky (do cesta)
Tekuté suroviny:
- 1 vajce
- 200 ml mlieka (klasické alebo rastlinné, napr. ovsené)
- 100 ml minerálky (perlivej, pre extra nadýchanosť)
- 1 PL rozpusteného masla alebo oleja (voliteľné)
Na sviatočné podávanie:
- Maslo alebo olej na panvicu
- Vianočné vykrajovačky (hviezdy, stromčeky, zvončeky)
- Javorový sirup alebo med
- Posýpka: Mletá škorica, práškový cukor, kúsky lyofilizovanej mandarínky (na vrch)
Postup:
- V miske zmiešajte všetky suché suroviny: špaldovú múku, cukor, prášok do pečiva, soľ, vanilku, horkú čokoládu a drvenú lyofilizovanú mandarínku.
- V druhej miske rozšľahajte vajce s mliekom a rozpusteným maslom (alebo olejom).
- Spojte obe časti: Tekuté prísady zľahka vlej do suchých. Miešajte len krátko, kým sa ingrediencie prepoja - cesto má zostať trošku hrudkovité. Prílišné miešanie zničí nadýchanosť!
- Nechajte cesto postáť 5 minút.
- Rozohrejte panvicu na strednú teplotu.
- Použite vykrajovačky: (hviezdy, stromčeky..) Potrite ich kokosovým olejom z každej strany.
- Položte kovové vianočné vykrajovačky na horúcu panvicu.
- Opatrne nalejte cesto dovnútra vykrajovačiek, asi do 2/3 výšky.
- Pečte približne 2 minúty. Keď sa na povrchu začnú tvoriť bublinky a stred lievanca stuhne, odstráňte vykrajovačku (opatrne, je horúca!).
- Obráťte lievanec a dopečte aj z druhej strany, kým nebude krásne zlatistý a nadýchaný.
- Servírujte teplé vianočné lievance.
- Podávajte s javorovým sirupom alebo medom.
- Bohato posypte kúskami chrumkavej lyofilizovanej mandarínky.
Tip: Mandarínka a škorica sa k sebe hodia dokonale. Pre ešte intenzívnejšiu arómu môžete použiť špaldovú múku s jemne orieškovou chuťou.
Veselé raňajkovanie! 😊

