Rýchle, krémové a osviežujúce guličky, ktoré si zamilujete! Ideálny recept, ak hľadáte zdravší, ale neodolateľne chutný dezert, aj na Vianoce. S lyofilizovaným ovocím získajú guľôčky intenzívnu chuť a krásnu farbu.
Ingrediencie (cca 20 guľôčok)
- 200 g špaldové piškóty
- 100 g Datlí (bez kôstok, odporúčame mäkké Medjool)
- 80–120 g Krémového syra (napr. Philadelphia alebo mascarpone, pre krémovú textúru)
- 30g Lyofilizovaného ovocia (napr. jahody, dračie ovocie, čučoriedky - podrvené alebo celé kúsky)
- 1–2 PL Med alebo javorový sirup (podľa toho, ako sladké to chcete)
- 2 PL Kokosového oleja alebo masla (roztopené, voliteľné pre lepšie spojenie)
- Voda (teplá, na namáčanie datlí)
Na obalenie:
- Rozdrvené lyofilizované ovocie (napr. prach z pitaháye pre fialovú farbu)
- Biela čokoláda
- Kokosový olej
Postup prípravy
- Ak máte tvrdšie datle, zalejte ich teplou vodou a nechajte 5 minút zmäknúť. Potom vodu zlejte.
- Datle rozmixujte na hustú pastu. Ak používate mäkké datle, namáčanie nie je nutné.
- Špaldové piškóty rozmixujte na jemnú strúhanku alebo ich podrviť valčekom.
- Lyofilizované ovocie môžete pre intenzívnu farbu a chuť rozmixovať na prášok, alebo ho ponechať v drobných kúskoch, ktoré dodajú guličkám chrumkavú textúru.
- Pridajte k piškótam.
- Do misy pridajte datľovú pastu, krémový syr (Philadelphiu), med a roztopený tuk.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby vznikla hustá, tvarovateľná hmota.
- Tip: Ak je hmota príliš suchá, pridajte lyžicu krémového syra. Ak je príliš mäkká, pridajte podrvené piškóty.
- Z hmoty robte malé guľky veľkosti vlašského orecha.
- Každú guľôčku obaľte v pripravenom obale - napríklad z bielej čokolády a prášku z lyofilizovaného ovocia pre krásny ružový efekt, alebo v kokose.
- Guľôčky uložte do chladničky aspoň na 1 hodinu, aby stuhli a chute sa dokonale spojili.
Prečo lyofilizované ovocie? Lyofilizované ovocie (mrazom sušené) je kľúčové pre intenzívnu chuť a farbu. Nestratí svoje vitamíny a v guličkách zaručuje chrumkavý prvok.
Dobrú chuť :))




